Links naar andere fraaie electriciteitshuisjes

Hieronder heb ik een aantal links verzameld van websites en plaatjes van wat ook wel transformatorhuisjes genoemd worden. Een speciale vermelding voor de e-huisjes die Ewolt Wolters mij toegestuurd heeft.

En er zijn er meer die mij foto's van electriciteitshuisjes sturen: een aardige verzameling uit Zeeland, opgestuurd door Piet Oosterlee en een fraai exemplaar doorgegeven door collega Ludo.

 

Een extra vermelding wil ik ook graag maken voor Rico Pronk, die op zijn website een aparte pagina heeft ingeruimd voor wat hij transformatorhuisjes noemt. Een mooie, leuke en aparte verzameling. Met dank aan Ewolt.

 

De inhoud op deze pagina is gekopieerd van andere websites en verwijst ook naar die sites. Uitzonderingen hierop zijn aangegeven.

 

Deze staat aan het begin van de weg naar de poort van de Oranje Kazerne. Schaarsbergen, 27 oktober 2007. Gespot met dank aan "Majoor Willem".

Van deze heb ik meer foto's.

 

Op het terrein van de Stoomtrein Goes-Borsele staat dit monumentje. De SGB verzamelt - in het kader van haar Masterplan - ook niet-spoorse elementen. Hemelvaartsdag, 17 mei 2007, foto Frank Kuiper.

 

Aan dit huisje in Grijpskerk kleeft een heel verhaal, over het in de Tweede Wereldoorlog verstoppen van persoonskaarten. Het is nu een monument, inclusief de (bronzen) fiest.

 

Dit lijkt een gewoon huis (uit 1932), maar is nu een electriciteitshuisje! Het is een voormalige brugwachterswoning aan de Leuvebrug te Dordrecht, welke een tijd in gebruik is geweest door C. (Kees) Buddingh, bekend van:

Ik ben de blauwbilgorgel

Mijn vader was een porgel,

Mijn moeder was een porulan,

Daar komen vreemde kind'ren van.

Raban! Raban! Raban!

 

"Landschap met koeien en transformatorhuisje"

PARLEVLIET, Hans (geb. Groningen 1953)

Gesign. R.O.: Parlevliet '98

Olieverf op paneel, afm. 60 x 30 cm.

 

Ook hier een schildering, maar dan op het transformatorhuisje, net zo als de twee kleurrijke exemplaren hiernaast. Deze staat in Rotterdam, op de hoek van de Rodenrijselaan en de Bergsingel. Je waant je zo in het sprookje van Hans en Grietje...

Zie ook de aparte pagina: Hans & Grietje.

Vergeleken met alle groene en grijze kasten langs de kant van de weg, heeft deze tenminste nog een beetje 'smoel': het over-stekende dak met klein puntje, het sier-randje net daaronder, de 'rand' circa 30cm boven de grond en de deur met rooster bovenin. Er zijn er ook met plat dak, heel saai. Elsendorp - Gerele Peel, 9 oktober 2007, foto Frank Kuiper.

 

Op de Exoten pagina staan er nog meer.

 
Station Westdorpe - Reedijk

 

Van Jannie kreeg ik in oktober 2008 bericht dat er goed op ons cultureel en technisch erfgoed wordt gelet! Het blijkt dat het vervallen station Reedijk in Westdorpe (bekijk de oude situatie in de rechter kolom) netjes gerenoveerd is, inclusief de (niet meer functionele) binnenkant (zie hieronder). Hulde!

Zij verwees mij destijds naar de website van de dorpsraad:

http://www.dorpsraadwestdorpe.nl/transformatorstation-reedijk/.

 

Gelukkig krijgt mijn website af en toe wat bezoekers, die ook nog reageren. Er is namelijk meer te vermelden over dit bijzondere, oude (1923!) en in Art-Deco stijl gebouwde, voormalige PZEM station:

 

Maurice (lid van de Werkgroep Industrieel erfgoed Zeeland) melde mij in oktober 2010 het volgende: "De initiatiefnemer voor de restauratie ben ik zelf en dit transformatorhuisje is onder toezicht van Stichting Landschapsbeheer Zeeland te Goes en met een subsidie van deze Stichting en de gemeente Terneuzen hersteld. Samen met een oud medewerker van de Delta (de huidige stroomleverancier in dit gebied, red.) hebben wij dit transformatorstation heringericht."

Voor een meer uitgebreide beschrijving verwijs ik graag naar de website: http://www.industrieelerfgoedzeeland.nl/transformatorstation-reedijk-in-oude-glorie/.

 

In een krantenartikel van de PZC van 31 augustus 2007, wat Maurice mij nog toestuurde, staat een korte historische beschrijving: "De gemeente Terneuzen en Stichting Landschapsbeheer Zeeland hebben samen via het project “Kleine Cultuurhistorische Elementen” één van de oudste transformatorstations  van Zeeland laten opknappen. Daarnaast is er binnenin een heleboel gebeurd: origineel materiaal is opnieuw aangebracht zodat men weer kan zien hoe het vroeger was. Aan de buitenkant is een informatiebord  opgehangen, mogelijk gemaakt door Delta N.V.  Hierop is onder andere te lezen dat dit gebouwtje een ontwerp is van architect ing. Abel Antoon Kok, geboren in 1881 te Dordrecht. Deze architect heeft een lange lijst met  bouwwerken en restauraties op zijn naam staan, zoals kerken, kapellen, poorten, raadhuizen, en niet te vergeten de elektriciteit Centrale (1923) te Westdorpe (Stroodorpe) van de P.Z.E.M."

 

Bovenstaande en onderstaande foto (van de binnenkant) zijn copyright Maurice 2007 en met zijn permissie hier geplaatst.

E-huisjes

Asser monument uit 1923, Amsterdamse school, Loon.

 

Deze staat in de gemeente Renkum, maar op de site is niet (meer) te vinden waar.

 

Een hele moderne, op het Java-eiland, Amsterdam.

 

Gebouwd in 1930, gesloopt in 2002. Er zijn meer mensen die dit soort huisjes bekijken. Nijmegen.

 

Een kleine uitgave van die hierboven, ook uit 1930. Nijmegen.

 

Gemeentelijk monument uit 1925-1928, Noordwijkerhout.

 

Net als Station Reedijk, onder aan deze pagina, is hier nog meer industrieel erfgoed, Dreischor (Zeeland).

 

De Stichting Geschiedenis Melderslo (bij Horst) werkt sinds 1972 aan historische beschrijvingen van dit Limburgse dorp. Hun nieuwsbrief 1008, maakt melding van zeven transformatorhuisjes.

Onder aan het artikel staan een paar vermeldingen naar andere websites met achtergrondinformatie.

 

De indeling met twee deuren en het rooster er tussenin, lijkt op mijn type A.

(Casaspider, Valkenswaard)

 

Een foto uit de oude doos, ergens in de buurt van Noordlaren.

 

En op de Claes de Vrieslaan in Rotterdam.

 
Tegelmuseum

Meer kunst. Ik maak graag een speciale vermelding voor de website van het Nederlands Tegelmuseum, die zich o.a. bezig houdt met gevelstenen van steeds een Haan en een Hond op elektriciteitshuisjes in Noord-Holland:

http://www.nederlandstegelmuseum.nl/insitu/ele_01/Electriciteitshuisjes_12_2008.htm

 
Reedijk (zoals het was)

Station Reedijk uit 1923, in Westdorpe (Zeeland). Nog in  verwaarloosde toestand. Initiatief vanuit de Werkgroep Industrieel erfgoed Zeeland heeft ondertussen voor restauratie gezorgd. Zie hier links op deze pagina.

 
Ter Horst

Op de site van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, Kring Ter Horst, staat een artikel van Wim Moorman, over de geschiedenis van e-huisjes in Ter Horst:

Zoek naar het kopje: Trafohuisjes in de voormalige gemeente Horst, pagina 14.

 

Later heeft Wim nog foto's en beschrijvingen gemaakt van de top-5-horster-trafohuisjes met een paar juweeltjes!

 
Wikipedia

Op Wikipedia is een (klein) begin gemaakt met een verhaal over waar een

Transformatorhuisje voor is.

 

Made with Namu6