Petra
Petra uit Pieterburen heeft "in opdracht van Harm I", op een mooie zondag in oktober 2008 foto's gemaakt van een aantal electriciteitshuisjes.
Het begon met foto's van de onderstaande en Petra zag ze toen ook "overal staan" en is blijven fotograferen die dag.
Deze stations worden beheerd door het "Elektriciteitsbedrijf voor Groningen en Drente". Over dit EGD heb ik nog een aardig artikel gevonden met als titel "Het EGD - Problemen met stroomtatieven en mileu", van Job Schreuder, verschenen in het blad Noorderbreedte, jaargang 2 / Nr. 4, 1978.
Warfhuizen - Roodehaansterweg; EGD Roodehaan nr. 1307
Briltil - Hoendiep OZ 45; EGD Britil nr. 6102
Den Horn - Dorpsstraat / Kerkweg; EGD Den Horn nr. 6202.
Petra: "Kijk eens naar de boogvormen in het lood, en het metselwerk."
Verstopt en ingebouwd achter in de tuin en in de geboorteplaats van Petra, staat deze.
Een (Gemeente Norg, tegenwoordig heet dit Noordenveld) - Amerika 3a;
nr. 7126
Bijna op de grens met Drenhte, Groningen en Friesland, vind ik deze - in al zijn eenvoud - iets kunstwerk-achtigs hebben.
Een-West (Enerveld) - Hoofdweg; EGD Enerveld nr. 7116.
Eenrum - kruising Dwarsweg / Oosterweg; EGD Eenrum 10 / 3 KV nr. 1400.
Deze vind ik fraai. Door de manier van metselen zijn er leuke accenten en structuren aangebracht.
Zuidhorn - Noordhornerweg / Jensemaweg; EGD Frijtum nr. 5806
Julianaplein, vlakbij de rotonde. EGD Roden nr. 6801. Dit is een hele mooie! Let eens op die scharnieren, de oversteek van het dak en de verwerking van de stenen in motieven.
Zuidhorn - Noordhornerweg, op weg van Oldehove naar Noordhorn.
EGD Noorderburen nr. 6109. Ondanks de strakke vormgeving heeft deze best wel 'smoel'.
Eigenlijk hoort deze hier helemaal niet thuis, want het is geen electriciteitshuisje, station of transformatorhuisje, maar een gemaal(tje). Maar het ziet er wel heel leuk uit! Iemand die een nieuwe verzameling wil beginnen :-)
Briltil - Hoendiep WZ.
Hans is zondag 1 februari 2009 nog eens expres gaan kijken en kwam met het volgende:
Hallo Frank,
Veel verstand van elektriciteit heb ik niet, zeker niet van hoogspanning en tussenspanning. Ik ben hoofdzakelijk geïnteresseerd in de architectuur van het gebouw. Waarschijnlijk betreft het hier een klein monumentje, dan valt het onder industrieel erfgoed, dat maakt de functie van het gebouw weer belangrijk.
Het bemaalt de Fanerpolder naar het Hoendiep. Het is gebouwd in 1926 voor het Waterschap Westerkwartier. Is ongeveer 3 x 4 meter groot met zadeldak en heeft als bouwstijl de Amsterdamsche School, in Groningen veel gebruikt in die tijd. De architect is mij niet bekent. Bijzonder is dat het interieur in tweeën is verdeelt: een gedeelte voor de pomp en een gedeelte voor de trafo. Ik neem aan dat het voorste gedeelte ook in tweeën gedeeld is, dit is van buiten af niet te zien. Op de voorgevel zijn twee plaquettes aangebracht: rechts het wapen van het Waterschap Westerkwartier, links die van het EGD gemeente Fanerpolder, no 6106 X EGD. Die X ben ik nog niet eerder tegen gekomen.
Ben wel nieuwsgierig hoe het nu werkelijk zit.
Hans